2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Január 11. 17:56, hétfő | Koronavírus
Forrás: WHO

Szomorú évforduló: egy évvel ezelőtt történt az első COVID-19 haláleset

Szomorú évforduló: egy évvel ezelőtt történt az első COVID-19 haláleset

Mindez egy héttel azután történt, hogy a WHO egy „eddig ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedésről” számolt be Vuhanból.

Egy eddig nem azonosított vírus okozta tüdőgyulladás miatt életét vesztette egy 61 éves férfi a közép-kínai Vuhanban. Hét másik ember kritikus állapotban van,” írta 2020. január 11-én a város egészségügyi hatósága. A férfi rendszeresen látogatta a vuhani piacot, ahol mindenféle tengeri és élő állatot is kínáltak. Korábban daganatos betegséget és krónikus májbetegséget diagnosztizáltak nála. Miután az állapota folyamatosan romlott, kórházba került, és január 9-én este meghalt; a szíve mondta fel a szolgálatot.

Mire a halálhír hivatalos lett, addig további 41 esetben igazolták a koronavírus jelenlétét. Ekkor már tudni lehetett, hogy egy új típusú koronavírus a ludas.
Azt, hogy a később SARS-CoV-2-nek elnevezett vírus tüdőgyulladásos megbetegedéseket okozott, egy héttel korábban, január 4-én közölte honlapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A South China Morning Post című hongkongi újság már 2019. december 31-én írt ezekről az esetekről, megjegyezve, hogy azok nem tekinthetők megszokottnak, a szakemberek pedig nem ismerik a kiváltó okokat.

A koronavírus-járványban a hivatalos adatokat gyűjtő Johns Hopkins Egyetem nyilvántartása szerint az elmúlt egy évben 90 409 104 ember fertőződött meg. A halálos áldozatok száma 1 936 898. Magyarországon mostanáig 10 725 haláleset köthető a SARS-CoV-2 okozta Covid–19 betegséghez.

Az Egészségügyi Világszövetség január első hetében kutatócsoportot akart küldeni a vírus megvizsgálásának céljával, ám a kínai kormány nem adott engedélyt a szakemberek beutazására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.