2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Szeptember 16. 15:30, csütörtök | Koronavírus
Forrás: cas.sk

Szörnyű előrejelzések: Szeptember végére ezrek fertőződhetnek meg naponta, a kórházak pedig ismét megtelnek

Szörnyű előrejelzések: Szeptember végére ezrek fertőződhetnek meg naponta, a kórházak pedig ismét megtelnek

Szeptember végére napi 3000 fertőzöttet jósolnak az előzetes számítások. Ezt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter mondta aktuális sajtótájékoztatóján.

Az analízis szerint a hónap végére akár 5-700 kórházban ápolt beteggel lesz több, a napi halálos áldozatok száma pedig ismét elérheti a tizenötöt. A tárcavezetÅ‘ szavaiból az is kiderült, hogy hetente duplájára nÅ‘ az új esetek száma. A kórházakban az új koronavírusos betegek több, mint 85%-a nem beoltott lakos, a beoltottak szinte mindegyike viszont idÅ‘s ember és valamilyen másik betegséggel is diagnosztizálták. NÅ‘tt a COVID-betegekhez riasztott mentési szolgálatok száma is.

„Az oltás tempója nem megfelelÅ‘,” mondta a miniszter. Ezzel arra utalt, hogy a napi új beoltottak száma csupán 1500 fÅ‘. Az ötven év felettiek esetében az oltottsági arány eléri a 60%-ot. Ami jó hír, hogy a fiatalok esetében is nagyot ugrott az oltás iránti kedv, ami viszont kevésbé ad okot az örömre, hogy továbbra is nagyon erÅ‘s az oltásellenesek és a félelemkeltÅ‘k kampánya. Lengvarský nyíltan elitéli a politikusok hozzáállását is, akik szerinte egyáltalán nem segítenek a nyájimmunitás elérésében.
A miniszter aláhúzta, hogy a tárca továbbra is intenzíven dolgozik az oltási tempó megnövelésén. A mobil oltópontok mellett állandó kommunikáció zajlik a körzeti orvosokkal, akik közül már több, mint 700 hajlandó beadni a koronavírus elleni vakcinát saját rendelÅ‘jében. Az elsÅ‘ oltást abszolválók aránya országunkban 44%, amely európai viszonylatban a tabella alsó felének tetejét jelenti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.