2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Augusztus 20. 15:12, vasárnap | Életmód
Forrás: tasr

Támad a szalmonella, így kerülhetjük el…

Támad a szalmonella, így kerülhetjük el…

Idén 2379 szalmonellózisos esetet regisztráltak Szlovákiában.

A szalmonella baktérium a szárnyasok (csirke, kacsa, liba) és madarak (galamb) bélcsatornájában él, és a gazdaszervezetet általában nem betegíti meg, az embert viszont igen. A szalmonellózis leggyakrabban nem megfelelően hőkezelt, szennyezett hússal terjed, de megfertőződhetünk melegítetlen tej és tojás fogyasztása során is – mondta Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője.

A szalmonella emésztőrendszeri problémákat okoz, mint pld. hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, láz, hidegrázás. A betegség általában 2-5 nap alatt lezajlik. A betegek általában teljesen rendbe jönnek, de akár hónapokba is telhet, mire bélműködésük újra a régi lesz.

,,A szalmonella baktérium a hűtőszekrényben tárolt élelmiszereken is megmarad, sőt a fagyasztóban is. A 70°C fokos hőmérséklet pusztítja el, ezért főzésnél/sütésnél ügyeljünk arra, hogy elérjük ezt a hőfokot. A megfelelően elkészített hús levének átlátszónak kell lennie, nem rózsaszínnek. A tojást főzzük keményre (főként a melegebb hónapokban), a tükörtojás mindkét oldalát süssük meg” – tette hozzá a szóvivő.

A Közegészségügyi Hivatal figyelmezteti a lakosokat, hogy legyenek óvatosak a hústermékek vásárlásánál. Ellenőrizzék a termék lejárati, ill. minőségmegőrzési dátumát, de azt is, hogy nincs e fura színe, szaga vagy nyálkás-e.

Az ételek elkészítésekor is fontos a higiénia betartása. ,,Ne tárolja együtt a nyers és főtt ételt. Ne hagyjon ételt, italt, egyéb élelmiszert a tűző napon a medencénél, a teraszon vagy az autóban" – hangsúlyozta Račková.

Címkék: fertőzés, szalmonella

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.