2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 14. 17:09, hétfő | Helyi
Forrás: bratislava24.sk

Teljesen megújult az Öreghíd, mostanra igazi pozsonyi látványosság lett

Teljesen megújult az Öreghíd, mostanra igazi pozsonyi látványosság lett

Hét évvel ezelőtt, pontosan ekkor – december elején zárták le véglegesen az Öreghidat és kezdődtek meg az ősöreg konstrukció teljes felújításának munkálatai.

Mostanra mind a hazaiak, mind a turisták egyik kedvenc helyszíne lett.

Vissza a múltba
A pozsonyiak feszülten várták a munkálatok végét, mindenki arra volt kíváncsi, hogy fog kinézni a híd, milyen színű lesz és főleg: mi lesz az új neve? A gyönyörű zöld színben pompázó hidat 2016. május 19-én nyitották meg a gyalogosok és a bicajosok számára. A villamosok csak később, július 8-án kezdtek el közlekedni. A híd pompás kilátást nyújt a Pozsonyi várra, a Dunára, az Óvárosra és a most épülő új negyedre, a Pozsonyi Downtowra is.

A munkálatok anno 2013. december 2-án kezdődtek, az acélkonstrukció első vízre tétele csak 2015-ben valósult meg. A Duna két partját végül 2015. október 22-én sikerült összekötni. A teljes rekonstrukció december 1-jén fejeződött be.
Az Öreghíd 465 méter hosszú és 10.000 tonnát nyom. A villamosok számára lefektetett sínpár mellett a híd rendelkezik kerékpárúttal, gyalogosátjáróval és négy kilátóval is, amelyek különböző pontokon szögellnek ki a hídból. A felújítási munkálatok során lebontották a 3-as és a 4-es pilléreket, ezt egy közös, 34-es jelölésű közös pillérrel helyettesítették. Erre azért volt szükség, mert így a hajózási útvonal 140 méterre tudott szélesedni, ami már megfelel az európai hajózási paramétereknek.

Címkék: Öreghíd, pozsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.