2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Március 26. 22:13, szombat | Tech
Forrás: U.Today / Bloomberg

Thaiföldön betiltották a kriptovalutákkal való fizetést

Thaiföldön betiltották a kriptovalutákkal való fizetést

Egy új szabályozás keretén belül lehetetlenné vált a kriptovalutával való fizetés a dél-ázsiai országban.

A virtuális fizetÅ‘eszközökkel való kereskedelem, vagyis azok megvásárlása és eladása ugyanakkor - egyelÅ‘re legalábbis - legális marad. Minden olyan cég, amely eddig kriptovalutákért kínált termékeket és szolgáltatásokat 30 nap átállási idÅ‘t kap.

A hivatal azzal indokolta a módosítást, hogy a digitális pénzek kockázatot jelentenek a pénzügyi rendszer stabilitására, mivel a helyi jegybanknak jelenleg nincsenek szabályozási lehetÅ‘ségei a területen. A nagy árfolyam-ingadozások magukban hordozzák a nagy értékvesztések lehetÅ‘ségét, és fennáll a veszélye, hogy sokan pénzmosásra használják a virtuális fizetÅ‘eszközöket. Az érintett vállalkozások számára kötelezÅ‘ lesz jelenteni a tudomásukra jutott jogsértéseket, ha például egyes ügyfeleik illegális dolgokra használták a számláikat. A társaságoknak minden ilyen esetben a számlák zárolásával kell reagálniuk.

A Bloomberg azt írta, hogy a thaiföldi jegybank ezzel párhuzamosan döntött azoknak a beruházásoknak a korlátozásáról is, amelyek keretében a különbözÅ‘ pénzintézetek a kriptovaluták piacán akarnak tevékenykedni. Tavaly novemberben jelezte a Siam Bank, hogy 500 millió dollárt akart a többségi tulajdonrészért cserébe invesztálni egy digitális pénztÅ‘zsdébe, a beruházást eddig még nem engedélyezték. Thaiföldön az elmúlt években egy valóságos Å‘rület tört ki a virtuális fizetÅ‘eszközökkel kapcsolatban és a jelenség elsÅ‘sorban a fiatalok körében volt megfigyelhetÅ‘. A kriptovalutákba befektetett vagyon kereken 114,5 milliárd thai bátot tett ki, míg az aktív kereskedelmi fiókok száma a koronavírus-járvány elÅ‘tti 170 000-rÅ‘l 1,98 millióra növekedett.

A Bangkok Post azt taglalta, hogy a hírt nem fogadta túl lelkesen a helyi digitális pénzközösség. Akalarp Yimwilai, a Zipmex nevű virtuális fizetÅ‘eszköz-tÅ‘zsde thaiföldi vezetÅ‘je viszont közölte, hogy a bejelentés nem érte Å‘ket meglepetésként. A szabályozásnak minimális hatása lesz a helyi kriptovaluta-Å‘rületre, ugyanis csak a szolgáltatók egy százaléka használja a digitális pénzeket fizetésre. A fókuszban egyértelműen a kereskedelem és a befektetések vannak.

Címkék: kriptovaluta, Thaiföld

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.