2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Január 10. 21:52, kedd | Kzélet
Forrás: Interez

Több rendelő díjakat vezet be egyes vizsgálatokért

Több rendelő díjakat vezet be egyes vizsgálatokért

Úgy tűnik, az orvosi ellátás is megdrágul, ugyanis több tucat klinika vezetett be új, vagy emelt díjat egyes vizsgálatokért.

Az új év kezdete óta több tucat klinikán vezettek be vizsgálati díjat, hogy kompenzálják a működési költségeket. A hírt Marián Šóth, a Szlovák Köztársaság Magánorvosainak Egyesületének (ASL SR) elnöke erősítette meg a TASR hírügynökségnek. Felhívta a figyelmet a tényre, miszerint ha az állam nem emeli meg a járóbeteg-ellátók befizetéseit, más klinikák is csatlakoznak hozzájuk.

A Szlovák Köztársaság Magánorvosainak Egyesülete egy több mint 20 éve működő szövetség. Létrehozása az egészségügyi alapellátás államosításának idejére nyúlik vissza. A tagok alkalmazotti státuszból egészségügyi szolgáltatóvá, azaz vállalkozóvá váltak.

A vizsgálati díjak bevezetése rámutat a magas energia-előlegekre, amelyeket a klinikák állami segítség nélkül nem tudnak tovább fizetni. "Ha valaki 1000 euró körüli összeget fizetett egy kisebb sürgősségi rendelőért, annak most 3-4000 euróra ugrik az előlege. Emellett emelni kell az alkalmazottak fizetését is, mert távoznak tőlünk – tette hozzá Šóth.

Megerősítette, hogy már az ASL-tagok is hajlamosak díjat szedni. „Eddig visszafogtuk ezt a tevékenységet. Vártunk, hogy a megnövelt egészségügyi költségvetés mennyiben mutatkozik majd a magánklinikákon” – magyarázta.
Az egyesület már készített egy levelet, amelyben tájékoztatják a betegeket a díjak bevezetésének szükségességéről.

„Nem akarunk problémákat okozni a betegeknek. Éppen ellenkezőleg, a kisebbik rosszat választottuk. Terhelőbb ennél a szerződés nélküli kapcsolat a biztosítókkal, ami teljes költségvállalást jelentene a betegeknek. Ebben az esetben a beteg fizetne minden vizsgálatot, kezelést, gyógyszert. A legnagyobb rossz pedig a klinikák bezárása, ami a legtöbbünket valósan fenyeget, ha nem teszünk semmit” – áll az ASL levelében.

Šóth tájékoztatása szerint a szövetség az egészségügyi minisztériumot is megkereste azzal a kéréssel, hogy hozzanak össze egy találkozót a szolgáltatókkal és az egészségbiztosítók képviselőivel. „Ha nem lesz elegendő forrás a költségvetésben, az egészségbiztosítóknak sem lesz elég készpénze ahhoz, hogy növelni tudják a járóbeteg-ellátók kifizetéseit. A miniszter azt a választ adta, hogy ez rövid időn belül megoldódik” – tette hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy a helyzet azért éles, mert február elején lejárnak a biztosítótársaságokkal kötött szerződésmódosítások.

Az egészségügyi minisztérium megerősítette a TASR-nek, hogy a héten üléseznek a járóbeteg-szektor helyzetének megoldására. "A Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma 80 millió eurót különített el az energiaválság miatt megnövekedett költségek fedezésére a járóbeteg-szektor, valamint az intézményi egészségügy számára" - nyilatkozta a minisztérium.

A Sme hírlap a múlt héten számolt be az egyik pozsonyi klinikán történt első díjbeszedési esetről. "A díj egy 20 percet nem meghaladó vizsgálatért 10 euró, a 20 percnél hosszabb vizsgálatért már húsz eurót fizet a beteg."

Forrás: interez.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.