2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Július 17. 08:01, hétfő | Világ
Forrás: teraz.sk

Több tucat delfin pusztult el a skót sziget strandján

Több tucat delfin pusztult el a skót sziget strandján

Több mint 50 hosszúcsőrű delfin ragadt egy strandon vasárnap a Skócia nyugati partjainál fekvő, a Külső-Hebridák szigetcsoporthoz tartozó Isle of Lewis szigetének partján. Erről a DPA hírügynökség számolt be.

A helyszínre a British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) nevű, bajba jutott tengeri emlősök mentésével foglalkozó szervezet önkénteseit hívták.

Megállapították, hogy mintegy 55 delfin rekedt a parton, de közülük csak 15 volt életben. Két aktív egyed megpróbált visszajutni a vízbe, ami részben sikerült is nekik - az egyik elúszott, de a másik ismét megrekedt, és később elpusztult, akárcsak három másik delfin.
Vasárnap délután végül úgy döntöttek, hogy a megmaradt állatokat elpusztítják, mivel túlélési esélyeik minimálisak voltak.

A BDMLR szerint egyelőre nem tudni, hogy az állatok miért maradtak a parton. Úgy vélik, hogy a csoport az egyik nőstényt követte nyomon, amelynél a jelek szerint komplikációk léptek fel az ellés során. "Amikor a hosszúcsőrű delfinek megsérülnek, néha pánikba esnek és elúsznak. Ezért úgy véljük, hogy az egész csoport azért volt a strandon, mert a nőstény szült" - áll a BDMLR közleményében.

forrás: teraz.sk

Címkék: delfin, skócia, tenger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.