2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Augusztus 14. 13:29, hétfő | Helyi
Forrás: aktuality.sk

Több ukrán gyermek érkezik Pozsonyba, mint ahány szabad hely van

Több ukrán gyermek érkezik Pozsonyba, mint ahány szabad hely van

Több ukrán gyermek érkezik Ukrajnából, mint ahány szabad hely van a pozsonyligetfalui iskolákban

A kerület a TASR-nek elmondta, hozzátéve, hogy még nagyobb problémát jelent majd, ha a 2024/2025-ös tanévtől kötelezővé teszik a tankötelezettséget az ideiglenes menedékjoggal rendelkező külföldi státuszú gyermekek számára. Ezért várta az oktatási minisztérium intézkedési javaslatait.
Az önkormányzat szerint a törvényes óvodai férőhelyre való jogosultság minden négyéves gyermek számára ugyanekkor, később, a 2025/2026-os tanévtől pedig minden hároméves gyermek számára is megkezdődik.

Nem a kapacitásbővítés a megoldás
"Véleményünk szerint a kapacitásbővítés nem jelent hosszú távú megoldást, mert már most biztosan kijelenthetjük, hogy Pozsonyligetfalu városában a statisztikák szerint a következő 20 évben csökkenni fog a születések száma, az óvodákban és az általános iskolákban pedig fokozatosan egyre üresebbek lesznek a telt osztályok" - mondta a polgármester - hangsúlyozta Mária Halašková, Pozsonyligetfalu szóvivője.

Mint hozzátette, az elmúlt évek masszív kapacitásbővítése Pozsonyligetfaluban, beleértve a férőhelyek 580 férőhelyes növelését és három új óvoda megnyitását 2018 és 2022 között, nem felel meg a jelenlegi fejlődésnek. Pozsonyligetfaluban az elmúlt tíz évben 2017-ben született a legtöbb gyermek, azóta a statisztikák szerint fokozatosan csökken a gyermekek száma.

A kapacitásbővítésre irányuló jelenlegi erőfeszítések ellenére öt éven belül a meglévő tantermek kiürülnek és bezárnak - mondta. Megjegyezte, hogy az új iskolák építésének idejét gyakran az építési jogszabályok és a közbeszerzési feltételek hosszadalmas engedélyezési folyamatai is befolyásolják. "Az oktatási minisztériumnak, amely ezt a törvénymódosítást terjesztette elő, elsősorban hatékony megoldásokkal kellene előállnia" - tette hozzá Halašková.

Személyzethiány
A pozsonyi Főrév kerületben egyre több az ukrán menekült és az állandó lakhellyel rendelkező gyermek is, amivel az iskoláknak prioritásként kell foglalkozniuk. Mint Adela Vavrušová, a kerületi kommunikációs osztály munkatársa a TASR-nek elmondta, igyekeznek növelni az iskolák kapacitását, illetve bővíteni vagy kiegészíteni a helyiségeket. Továbbra is gondot jelent azonban a személyzeti ellátottság, beleértve a tanárokat, valamint az étkeztetést és a takarítást végző személyzetet.

A szlovákiai önkormányzatokat már régóta foglalkoztatja az ukrán gyerekek oktatási folyamatba való bevonásának problémája. A városok és községek képviselői rámutatnak, hogy még mindig nem rendelkeznek hatékony, szisztematikus megoldással.

Az oktatási minisztérium a TASR-nek nyilatkozva kijelentette, hogy az önkormányzatokkal közösen foglalkozik a helyzettel. Többek között bejelentette egy olyan törvénymódosítás előkészítését, amely megteremtené azokat a feltételeket, amelyek mellett a 2024/2025-ös tanévtől kötelező lesz az iskolába járás, még az ideiglenes menedékjoggal rendelkező külföldi státuszú gyermekek számára is.

forrás: aktuality.sk

Címkék: diák, pozsony, ukrán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.