2024. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2023. Március 06. 16:09, hétfő | Világ
Forrás: euronews.com

Többnyelvűség Európa-szerte

Többnyelvűség Európa-szerte

A kontinens lakosságának körülbelül 65 százaléka beszél legalább egy, az anyanyelvén kívüli más nyelvet. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban a felnőtteknek csak mintegy 20 százaléka képes erre.

A régiók között jelentős eltérések vannak. Az északi országok kiemelkednek a kétnyelvűség terén, míg Dél-Európa kicsit jobban lemarad. Talán nem meglepő, hogy azokban az országokban, ahol az angol az anyanyelv, úgy tűnik, hogy nem érdekli őket egy idegen nyelv tanulása: az íreknek csak 50 százaléka beszél egy másik nyelvet, és a legrosszabb eredményt Európában az Egyesült Királyság érte el, ahol ez az arány sovány 34 százalék.

Hogyan válnak az emberek kétnyelvűvé (vagy többnyelvűvé)?

Több nyelven folyékonyan beszélni a szakmai világban gyakran dicsért készség. Emellett remek módja annak, hogy megismerjük a különböző kultúrákat, és képesek legyünk kommunikálni a világ minden tájáról származó emberekkel. Két fő módja van annak, hogy az emberek kétnyelvűvé váljanak: vagy úgy, hogy kétnyelvű családba születnek, vagy úgy, hogy az iskolában tanulnak meg egy második nyelvet – vagy akár később az életük során, például utazás közben. Abban a szakemberek egyetértenek, hogy minél korábban tanul valaki egy második nyelvet, annál könnyebben elsajátítja azt. Két fő technikát ajánlanak a nyelvfejlesztési szakértők a szülőknek:

Az első, hogy otthon tanítsák a kisebbségi nyelvet. Vegyünk például két német szülőt, akik Svédországban nevelik gyermekeiket. Ők csak otthon beszélnének németül, és hagynák, hogy a gyerekeik úgy beszéljenek folyékonyan svédül, hogy a házon kívül mindenhol találkoznak a nyelvvel.

A másik gyakori módszer az úgynevezett "egy személy - egy nyelv elve". Vegyünk egy lengyel anyukát és egy szlovák apukát, akik együtt nevelik gyermeküket Magyarországon. Az anya csak lengyelül fog beszélni a gyerekkel, az apa pedig csak szlovákul. Ilyen helyzetekben a legtöbbször a szülők más nyelven szólítják meg egymást, vagy az ország nyelvén, ahol élnek, vagy angolul, vagy a partnerek valamelyikének nyelvén.

Talán hallotta már az axiómát, hogy "a kétnyelvű gyerekek beszédkésésben szenvednek". Nos, ez részben igaz: A két (vagy több) nyelvet születésüktől kezdve tanuló gyerekek ugyanolyan korban ugyanannyi teljes szókincset sajátítanak el, mint egynyelvű társaik, de az általuk ismert szavak száma megoszlik a két nyelv között. Ha csak az egyiket beszélik, úgy tűnhet, hogy hiányzik a koruknak megfelelőnek tartott szókincsük, ami akkor lenne, ha csak egy nyelvet ismernének. Ez az eltérés a gyermek további növekedésével gyorsan eltűnik.

Miért ilyen jók az északi népek?

Skandinávia híres arról, hogy az ott élő emberek nagyon jól beszélnek idegen nyelveket. Azonban nem csak a skandináv országokra, hanem az egész északi régióra jellemző ez a trend, ideértve az Észtországot, Lettországot és Litvániát is. Egyik magyarázat lehet az, hogy az északi országok nyelvei összetettek és nehéz kiejteni őket. Ennek köszönhetően az emberek már gyermekkorukban hozzászoknak a nyelvtanuláshoz és az idegen nyelvek beszédéhez. Emellett a skandináv országokban erős a nyelvtanulási kultúra, amely elősegíti az emberek motivációját és lehetőséget biztosít a nyelvtudás fejlesztésére.

Továbbá, a skandináv országokban nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvtudásra az oktatásban és a munkahelyeken is. Az iskolákban az idegen nyelvek tanulása kötelező, és sok munkahelyen is előnyt jelent az idegen nyelv ismerete. Az északi országok gazdasága is szorosan összekapcsolódik a nemzetközi kereskedelemmel, ami miatt fontos, hogy az emberek képesek legyenek hatékonyan kommunikálni más országokban élő partnerekkel és ügyfelekkel. Ez szintén elősegíti az idegen nyelvek megtanulását és alkalmazását.

forrás: euronews.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.