2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Március 21. 08:52, kedd | Világ
Forrás: teraz.sk

Törökország felfüggesztette a szankciókkal sújtott áruk Oroszországba irányuló exportját

Törökország felfüggesztette a szankciókkal sújtott áruk Oroszországba irányuló exportját

A török kormány átadta a kereskedelmi vállalatoknak a külföldről származó tiltott áruk listáját, azzal az utasítással együtt, hogy március elejétől ne exportálják azokat Oroszországba.

Törökország felfüggesztette a szankciós áruk Oroszországba irányuló exportját. Ezt egy meg nem nevezett európai uniós tisztviselő és az Isztambuli Vas- és színesfémek Export Szövetségének vezetője, Cetin Tecdelioglu közölte kedd este. A TASR a Reuters hírügynökségtől vette át a jelentést.

A török kormány átadta a kereskedelmi vállalatoknak a külföldről származó tiltott áruk listáját, azzal az utasítással együtt, hogy március elejétől ne exportálják azokat Oroszországba - mondta Tecdelioglu. Nem számít, hogy ezek az áruk milyen országból származnak.

Egy meg nem nevezett uniós tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy Ankara szóban biztosította az Európai Bizottságot (EB) arról, hogy március 1-je után nem exportálnak Oroszországba olyan árukat, amelyeket uniós, amerikai vagy brit szankciók terhelnek.

A török kereskedelmi minisztérium nem kívánta kommentálni a nyilatkozatokat.

A Moszkva elleni szankciókat Oroszország ukrajnai inváziójára válaszul vezették be. Törökországból és más országokból azonban továbbra is lehetett ilyen árukat importálni, amire Washington válaszul figyelmeztetett a mikrochipek, vegyi anyagok és más olyan termékek exportjától, amelyeket Oroszország felhasználhat az ukrajnai háborúban.

Tecdelioglu emlékeztetett arra, hogy az export felfüggesztése nem vonatkozik a Törökországban előállított árukra. Az új török korlátozások azonban arra kényszerítik az orosz importőröket, hogy alternatív források után nézzenek például Kazahsztánban és más országokban.

A Reuters jelentése szerint az invázió kezdete és az év vége közötti hét hónapban legalább 2,6 milliárd dollár értékben exportáltak számítógépes és egyéb elektronikai alkatrészeket Oroszországba. Ezek jelentős része nyugati országokban gyártott alkatrész volt.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.