2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. November 25. 12:25, péntek | Tech
Forrás: ATS, TechRadar

Továbbra sem tudott előrelépni Európa a nemzetközi chippiacon

Továbbra sem tudott előrelépni Európa a nemzetközi chippiacon

Az öreg kontinens vállalatai megkongatták a vészharangokat. A cégek egyszerűen túl lassúnak tartják a helyi chipipar felzárkózásának tempóját.

Az Európai Unió által az év elején bejelentett chipipari felzárkóztatás az iparág vezetÅ‘ képviselÅ‘i szerint egyáltalán nem halad elég gyorsan és megfelelÅ‘en. "Európa világbajnok a bejelentésekben és törpe a megvalósításban" - jegyezte meg Andreas Gerstenmayer, az AT&S osztrák technológiai csoport vezetÅ‘je a Handelsblattnak. Az AT&S úgynevezett IC szubsztrátokat szállít a félvezetÅ‘iparnak. Ezek a kapcsolóelemek az áramköri lap és a chip között. A társaság legismertebb ügyfele az Apple.

Az EU hónapok óta vitatkozik a félvezetÅ‘ipar támogatásáról, eddig eredménytelenül. Eközben más nemzetek már milliárdos támogatási programokat fogadtak el. "Balról és jobbról is megelÅ‘znek minket, és olyan országok is, mint Dél-Korea vagy Japán, amelyek kisebbek, mint az EU" - kritizálta Gerstenmayer a a döntéshozók lassúságát. Az Európai Bizottság által javasolt chiptörvény, amely 43 milliárd eurós támogatást tenne lehetÅ‘vé, a menedzser szerint még mindig túl kevés, mert az összeg túl kicsi ahhoz, hogy globális szinten változást hozzon.

Az idÅ‘ pedig sürget. A világ vezetÅ‘ chipgyártó vállalatai most döntik el, hogy hová fektetik be milliárdjaikat a következÅ‘ években. Európa eddig csak kis szerepet játszott a terveikben. A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) például nemrégiben jelentette be, hogy újabb üzem építését tervezi az Amerikai Egyesült Államokban. A félvezetÅ‘ipar legnagyobb szerzÅ‘déses gyártója már most tizenkétmilliárd dollárért épít gyárat Arizonában. A tajvaniak hétmilliárd dollárt fektetnek be egy új japán telephelybe is.

Európa természetesen sikereket is elkönyvelhet. Az Intel és az Infineon idén milliárdos nagyságrendű új üzemeket jelentett be Németországban. A chipgyártók tervezett beruházásai azonban attól függnek, hogy a chiptörvényben elÅ‘irányzott milliárdok valóban befolynak-e. "Számítunk a megfelelÅ‘ finanszírozásra" - mondta Jochen Hanebeck, az Infineon vezérigazgatója. A társaság ötmilliárd eurót akar költeni az új gyárra. Hanebeck hozzátette: "Kapcsolatban állunk a hivatalokkal". Amennyiben a cég meg tud állapodni az állammal a pénzügyi támogatásról, a munkagépek jövÅ‘ Å‘sszel indulhatnak. Frank Bösenberg, a Szilícium Szászország ágazati szövetség ügyvezetÅ‘ igazgatója azt követelte, hogy az Európai Unió nagyon gyorsan állapodjon meg a chiptörvényrÅ‘l, mert több tucat ilyen üzemre van szükség a kontinensen. A német kormány egyik magas rangú képviselÅ‘je pedig arra figyelmeztetett, hogy a félvezetÅ‘ipar támogatása nem maradhat prédikáció szintjén.

Az Európában eddig tervezett új üzemek közel sem elegendÅ‘ek az Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök által kitűzött cél eléréséhez. Eszerint az évtized végére a világ összes chipjének 20 százaléka európai gyárakból fog származni, több mint kétszer annyi, mint jelenleg. Mivel a vezetÅ‘ piackutatók elÅ‘rejelzései szerint a félvezetÅ‘k piaca ezzel párhuzamosan gyorsan nÅ‘ni fog, az EU-nak 2030-ig meg kell négyszereznie kapacitásait. A cél az, hogy Európa kevésbé függjön a távol-keleti szállításoktól. Az autóipar közel két éve szenved attól, hogy az ázsiai szerzÅ‘déses gyártók nem rendelkeznek elegendÅ‘ kapacitással.

A chiptörvény mellett van egy másik finanszírozási program, az IPCEI Mikroelektronika amely az Európa számára fontos chipipari projekteket támogatja. A német kormány tavaly év végén már kiválasztott 32 helyi programot és jóváhagyásra benyújtotta Å‘ket Brüsszelnek. Kormányzati források szerint az Európai Bizottságnak legkésÅ‘bb Å‘sszel vagy télen zöld utat kellett volna adnia az érintett projekteknek. A szövetségi kormány azonban legkorábban 2023 elsÅ‘ negyedévében várja az engedélyeket. "Nem igazán lehet a bizottságot hibáztatni, hiszen Brüsszelnek az energiaválság miatt folyamatosan azzal kapcsolatos" - mondta a kormány egyik képviselÅ‘je. Másrészt fel kell tenni a kérdést, hogy a technológiai felzárkózás vágya és a hosszú várakozási idÅ‘ hogyan fér meg egymással.

Eközben egyes szakértÅ‘k óva intettek attól, hogy olyan létesítményeket támogassanak, amelyekre Európának egyáltalán nincs szüksége, mert nincs piac. "Az Intel új magdeburgi üzemének például nincs elég vevÅ‘je az EU-ban" - hangsúlyozta Alan Priestley, a Gartner piackutató vállalat munkatársa. Ennek oka, hogy az elektronikai termékek gyártása az alacsonyabb bérek miatt csak Ázsiában versenyképes. Az Intel 2027-tÅ‘l a jelenlegi legfejlettebb processzorait akarja gyártani Németországban, amiket elsÅ‘sorban számítógépekben és okostelefonokban használnak. A vállalat érvelése szerint a világpiacot Szász-Anhaltból szolgálják majd ki. Ezen rendkívül kifinomult chipek vásárlói pedig nyilvánvalóan nagyon is érdekeltek abban, hogy a világ minden régiójából szerezzenek be alkatrészeket.

Az AT&S jelenleg tömegesen bÅ‘víti az ausztriai Leobenben található központját. 500 millió eurót fektet be egy kutatási és fejlesztési központba. Azt a kérdést, hogy a társaság tovább terjeszkedik-e hazájában, Gerstenmayer nyitva hagyta: "Megvizsgáljuk, hogy az amerikai chiptörvény keretein belül beruházunk-e az USA-ban. Az ottani feltételek most rendkívül vonzóak."

Címkék: chipipar, európa, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.