2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Június 09. 19:06, csütörtök | Tech
Forrás: CNN • Floridai Egyetem

Tudomány: Növény termesztésére alkalmas a Holdon található talaj

Tudomány: Növény termesztésére alkalmas a Holdon található talaj

Egyelőre azonban szó sincs arról, hogy a Hold lenne a jövő Földjének éléskamrája, csupán egy roppant érdekes kísérlet végződött sikerrel.

Az elmúlt néhány évben ismét elÅ‘térbe került a Hold kutatása, ahogy az oda való visszatérést, illetve eljutást több nagyhatalom is tervezgetni kezdte. Legutóbb arról írtunk, hogy már atomreaktorokat raknának égi kísérÅ‘nk felszínére, most pedig növénytermesztésre vonatkozó kutatást folytattak le.

A Floridai Egyetem szakemberei jelentették be a napokban az érdekes eredményeket, amelyek meglehetÅ‘sen vegyes képet mutatnak. A tulajdonképpeni munkát hosszú megalapozási idÅ‘szak elÅ‘zte meg, mivel 12 éven keresztül több alkalommal kérték a NASA hozzájárulását annak megkezdéséhez. Az amerikai űrügynökség végül beleegyezését adta, ezzel a kutatók 12 grammnyi holdi talajhoz jutottak hozzá, ezt követÅ‘en pedig megindulhatott a kísérlet, amelynek során 12 különbözÅ‘ növény növekedését figyelték meg, a magok és a tápanyagokat tartalmazó kotyvalék felhasználásával. Most elÅ‘ször próbálkoztak meg ezzel, így izgatottan várták az eredményeket.

A fejlemények mindenképpen érdekesnek bizonyultak, a növekedés során ugyanis eltérÅ‘ ütemet és végkifejletet figyeltek meg. Kiderült, hogy az Apollo-11 küldetése során begyűjtött, a felszínhez legközelebb elhelyezkedÅ‘ minta nem igazán alkalmas a növénytermesztésre, ezen példányok produkálták ugyanis a legrosszabb eredményt, az egyik növény pedig el is halt. Ez önmagában nem túl meglepÅ‘, hiszen a sugárzás által legjobban sújtott réteg komoly mértékben károsodik, miközben a mélyebben fekvÅ‘ társai (amelyek mintáit az Apollo-12 és Apollo-17 résztvevÅ‘i gyűjtötték be) már némileg védettnek minÅ‘sülnek.

Forrás: Floridai Egyetem

Ez utóbbiakban már jobb eredmény volt látható, a növekedés azonban itt is elmaradt attól, amit a Földön megszoktunk. Az ezt követÅ‘en elvégzett genetikai vizsgálat rávilágított arra, hogy a növények stresszhatásként értékelik a regolit jelenlétét, az ilyen hatásokra adott szokványos válasszal reagáltak arra, emiatt volt lassabb, vontatottabb a növekedés. A jövÅ‘ben folytatnák a munkát, hogy még részletesebb tudást szerezzenek a helyszíni növénytermesztésre vonatkozóan.

Címkék: Hold, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.