2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. December 17. 02:52, péntek | Tech
Forrás: Interresting Engineering

Tudomány: Újra működik a Hubble-teleszkóp

Tudomány: Újra működik a Hubble-teleszkóp

Nemrégiben, pontosabban október végén jött a hír, hogy a Hubble-űrteleszkóp egy szinkronizációs hiba miatt leállni kényszerült. Jó hír, hogy a tudományos munka folytatódik, sőt, egy új teleszkópot is fellőttek.

Az októberi hibát néhány héttel késÅ‘bb sikerült orvosolni, miközben a 4 fÅ‘ műszert egy hosszabb ideig biztonsági módban tartották. A napokban újabb hibát észleltek, ezt most a munka ismételt újraindulása követi, de a további hasonló eseteket már szeretnék elkerülni.

A Hubble, amely nemrég holt galaxisokat fotózott, néhány nappal ezelÅ‘tt volt ismét kénytelen felhagyni a munkával, miután a belsÅ‘ kommunikációs rendszerben hiba keletkezett az elmaradt szinkronizációs üzenetek miatt. A NASA hivatalos bejelentésébÅ‘l megtudjuk, hogy ezt december 6-án sikerült kijavítani, pontosabban ekkor indították újra a tudományos munkát, mivel az utolsó, sorrendben negyedik fÅ‘bb műszert is újra szolgálatba állították. A jövÅ‘ben már arra törekednek majd, hogy elkerüljék a hasonló eseteket, így a mérnökök olyan szoftveres változtatásokat terveznek, amelyek ilyen szinkronizációs gondok esetén is lehetÅ‘vé tennék a műszerek további üzemelését. A hónap közepén eszközölnék az elsÅ‘ ilyen módosításokat, amelyeket nem sokkal késÅ‘bb továbbiak követnének – meglátjuk, mekkora sikerrel.Az ügynökség eközben a SpaceX közreműködésével juttatott egy újabb fontos eszközt az űrbe, a magáncég 188 millió dollárra rúgó újabb küldetésének részeként. A fellövés során a Falcon 9 gond nélkül emelkedett a magasba, ez magával cipelte az Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) névre keresztelt eszközt is, amely tulajdonképpen három teleszkópból áll, ezek pedig a röntgentartományban figyelik majd a fekete lyukakból és a neutroncsillagokból érkezÅ‘ fényt, hogy további jellemzÅ‘ket, részleteket (a pontos irány, a beérkezési idÅ‘pont, az energia, valamint a polarizáció) ismerjünk meg ennek kapcsán. Ezen részletek jobb felvázolásával alaposan kibÅ‘vül a tudásunk a szóban forgó égitestekrÅ‘l, így az Univerzum extrémebb pontjait vehetjük közelebbrÅ‘l szemügyre.

A munka elsÅ‘ szakasza az elkövetkezÅ‘ hetekben-hónapokban zajlik majd, az eredményeket nyilván a részletes elemzést követÅ‘en teszik majd közzé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.