2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Január 19. 16:12, csütörtök | Világ
Forrás: startitup.sk

Új akkumulátorgyár épül Ausztráliában

Új akkumulátorgyár épül Ausztráliában

Egy ausztrál startup, a Recharge Industries olyan új akkumulátorokat mutatott be, amelyeket anélkül tud gyártani, hogy Kínából származó anyagokat vagy alkatrészeket szerezne be.

Ausztrália számít a világ legnagyobb lítium szállító országának

Ez a modern akkumulátorok fő alkotóeleme, amelyet nemcsak az otthonokban, hanem az elektromos autóiparban is használnak. Ennek ellenére a világpiacon még mindig Kína állítja elő az akkumulátorok mintegy 80 százalékát. A Recharge Industries az idei év második felében szeretné megkezdeni a gyár építését, a termelés pedig valamikor 2024 végén venné kezdetét.

„Ausztrália az új energiakorszak Szaúd-Arábiája. Minden kulcsfontosságú ásványi anyag rendelkezésünkre áll a következő 100 év energiaellátásához.” – magyarázza David A. Collard, a Recharge Industries alapítója a Bloombergnek. A gyár kezdetben évi 2 GWh összkapacitású akkumulátorokat állít majd elő, de a tervek szerint ezt később évi 30 GWh-ra kívánják bővíteni.

Folyamatos a fejlesztés

Az akkumulátorok folyamatosan fejlesztés alatt állnak, amit intenzíven felgyorsított az elektromos járművek gyors bevezetése is. Mivel a számuk az utakon rohamosan emelkedik, így a növekvő érdeklődés megköveteli az illetékes cégektől, hogy folyamatosan csiszolják az akkumulátorok paramétereit. Azonban nem csak a kapacitásukon és energiasűrűségükön kell javítani, hanem a környezetre tett negatív hatásukat is csökkenteni, míg az újrahasznosíthatóságot növelni kell. Nem titok ugyanis, hogy az elektromos autók akkumulátorának élettartama folyamatosan gyengül. A legnagyobb mértékű veszteség az első 12 hónapban figyelhető meg, amikor a kapacitás akár több százalékkal is csökkenhet.

forrás: startitup.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.