2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Augusztus 16. 18:25, kedd | Tech
Forrás: Librarius.hu

Új módszerrel próbálkoznak az őssejt-kutatók

Új módszerrel próbálkoznak az őssejt-kutatók

A kísérlet során szintetikus embriókat hívnak segítségül. A cél azok jobb megértése, amely a jövőben elvezethet a belső szervek előállításához.

Évekkel ezelÅ‘tt mi is beszámoltunk arról, hogy holland kutatók mesterséges embriókat hoztak létre, akkor elsÅ‘sorban annak megértése érdekében, hogy mi vezet el a vetéléshez. Most egy másik intézet csapata tette közzé saját munkájának eddigi eredményeit, amely viszont egy komolyabb (és bonyolultabb) cél elérését szolgálja.

A Weizmann Institute of Science szakemberei a napokban jelentették be az eddig elért eredményeket, amelyek arra utalnak, hogy egy napon komoly áttöréshez juthatunk majd el. Ehhez mindenképpen szükség van az Å‘ssejtek működésének jobb megértésére, ezért a mostani munkában azt igyekeztek megfigyelni, hogy a szintetikus módon, hímivarsejt és petesejt felhasználása nélkül elÅ‘állított egérembriókat miként lehet legyártani, ezek pedig milyen úton-módon indulnak növekedésnek. A folyamat sikeresen zárult, az elsÅ‘ 8 nap után a hasonlóság 95 százalékos volt, ami arra utal, hogy ezen az úton eljuthatunk a komplexebb problémák megoldásához, megkerülve az embriókkal kapcsolatos korlátozásokat, amelyek ezen szintetikus modellekre nem terjednek ki.

A kutatás során Petri-csészékben kotyvasztották össze Å‘ssejtek 3 eltérÅ‘ csoportját, amelyek közül kettÅ‘t elÅ‘zetesen kezeltek, hogy elÅ‘segítsék a növekedést. Ezeket 8 napon keresztül figyelték meg, a méhlepényben uralkodó viszonyokat utánozva egy saját berendezés segítségével. A folyamat végén azt látták, hogy már jól elkülöníthetÅ‘ módon megjelennek a fÅ‘bb belsÅ‘ szervek, bár azt elismerték, hogy ez az esetek fél százalékában következett be, vagyis 10 ezer Å‘ssejt-aggregátumból alig 50 jutott el ebbe a fázisba. A belsÅ‘ szervek működÅ‘képesnek tűntek, a szív például dobogott, ami mindenképpen jó hír, hiszen ezzel az eljárással közelebb juthatunk annak megértéséhez, hogy az Å‘ssejtek miként szervezik meg saját magukat és hogyan állnak össze ilyen belsÅ‘ szervekké.

Ilyen szintetikus modellembriók millióit használhatjuk majd késÅ‘bb fel a további kutatások során, egy napon pedig akár még a belsÅ‘ szervek elÅ‘állítása is lehetÅ‘vé válhat, bár ez nyilván még picit odébb van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.