2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Július 28. 12:40, szerda | Világ
Forrás: cas.sk

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Tokióban

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Tokióban

A japán fővárosban szerdán 3177 új fertőzöttet regisztráltak, ami az eddigi legmagasabb szám a járvány kirobbanása óta. Az új esetek száma először lépte át a 3000-et a városban.

Mindezt úgy, hogy csak napokkal ezelőtt nyitották meg a Tokiói Nyári Olimpiai Játékokat, tájékoztat az AP hírügynökség. Az új háromezres rekord az előző napi 2848-as csúcsot döntötte meg, így a járvány kirobbanása óta már 206 745-en kapták el a COVID-19 betegséget. Tokióban továbbra is a július 12-én kihirdetett veszélyhelyzet van érvényben. A pénteken megkezdett olimpiai játékok ellen az egész japán közvélemény felemelte a hangját, a versenyt mégis elindították. A japánok szerint az olimpiai játékok hatalmas rizikót jelentenek az egyébként is romló tendenciát mutató járványügy szempontjából, az agresszívabb, fertőzőbb delta variáns pedig szintén nem könnyíti meg a helyzetet.

Koike Juriko, Tokió kormányzója arra kéri a városban tartózkodó fiatalabb embereket, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat és minél hamarabb menjenek oltakozni. A delta variáns ugyanis szinte csak a nem beoltott, fiatalabb lakosok között terjed, így az esetszámok többsége is ebből a demográfiai csoportból kerül ki. „A fiatalok segítsége elkerülhetetlen, így együtt kel dolgoznunk a járvány enyhítésén,” mondta Koike. „Ha tehetik, ne járjanak ki és kérem tartsák be a járványügyi előírásokat,” tette hozzá.
A keddi napon a lakosság 25,5%-a élvezett teljes védettséget, az idősek esetében ez a szám 68,2%, ami nagyjából 36 millió embernek felel meg. A fiatalabb lakosságot azzal vádolják, hogy az éttermek és szórakozóhelyek zárórái után is tömegesen csavarognak a városban, ezzel is terjesztve a koronavírust.

Suga Josihide miniszterelnök is óvatosságra intette a lakosságot, szerinte azonban semmi okuk sincs leállítani az olimpiai játékokat, hiszen a sportszámok zárt ajtók mögött, nézők nélkül zajlanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.