2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2021. Január 05. 15:25, kedd | Koronavírus
Forrás: HVG

Újabb tünet: Covidosok voltak, most állandóan furcsa szagokat éreznek

Újabb tünet: Covidosok voltak, most állandóan furcsa szagokat éreznek

Az úgynevezett elhúzódó Covid jelenségnél újabb tünet bukkant fel: több, a fertőzésen átesett személynek is tartósan megzavarodott a szaglása.

Egyre csak növekszik azon Covid-19-ből felgyógyult páciensek száma, akik szaglása a gyógyulás óta megváltozott. Az IFL Science ezt azzal magyarázza, hogy ők az úgynevezett parozmia jelenségével küzdenek, amely az orr, illetve a szaglás rendellenes működését jelenti. A parozmia tüneteit eddig többnyire a fiatalabb korosztályok és az egészségügyi dolgozók jelentették. A jelenség hatása, hogy a páciens olyan szagokat érez, melyeket valójában nem szabadna. A témában jártas fül-orr-gégész, Nirmal Kumar professzor szerint a parozmiás betegek leggyakrabban a kén és a hal jellegzetes szagát érzik. A megjelenő tüneteket azzal okolják, hogy a szaglást irányító idegek a vírus hatására hibásan működnek, e folyamat pedig torzítja az ember által érzett szagokat. A probléma nem összekeverendő az anozmiával, az ugyanis a szaglás teljes elvesztését jelenti. A parozmia kezelésére létezik terápia, mely során visszaállítható a szaglás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.

2024. Szeptember 20. 16:00, péntek | Kzélet

Az elnök aláírta az elektronikus cigaretták megadóztatását

A módosítás egyes rendelkezései fokozatosan lépnek hatályba ebben és a következő években.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.