2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Február 07. 12:13, kedd | Helyi
Forrás: 24.hu

Ukrajna 11 millió orosz nyelvű könyvet távolított el a könyvtáraiból

Ukrajna 11 millió orosz nyelvű könyvet távolított el a könyvtáraiból

A kelet európai ország tavaly ősz végéig eltávolította könyvtáraiból az orosz nyelvű-, illetve a szovjet korszakból származó könyveket.

Jevhenija Kravcsuk, az ukrán parlament humanitárius és információs politikával foglalkozó bizottságának helyettes vezetője közölte, hogy az eltávolított könyvek száma 19 millió volt, közülük 11 millió volt orosz nyelvű. Az ukrajnai parlament 2022 közepén hozott két törvényt, amelyek szigorúan korlátozzák az orosz könyvek és zenék terjesztését Ukrajna területén, hogy megszakítsák a két nemzet közötti kulturális kapcsolatokat, és reparálják azt a politikát, amely évszázadok óta elnyomja az ukrán identitást a kijevi kormányzat szerint.

„Általánosságban elmondható, hogy könyvtárainkban az orosz és ukrán nyelvű könyvek aránya rendkívül aggasztó.” – mondta Kravcsuk.

Kravcsuk elmondta, hogy az ukrajnai könyvtárakban található könyvek mintegy 44 százaléka orosz nyelvű, a többi ukránul vagy más európai ország nyelvén íródott. Ő úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai könyvtárakban a könyvek orosz és ukrán nyelvű aránya rendkívül aggasztó. Az ajánlások szerint vannak olyan könyvek is, amelyek szerzői támogatták az Ukrajna elleni fegyveres agressziót, és ezek kivonása és törlése is javasolt.

„Ajánlások vannak olyan könyvek kivonására és törlésére is, amelyek szerzői támogatták az Ukrajna elleni fegyveres agressziót” – olvasható a Verhovna Rada, az ország parlamentjének honlapján közzétett nyilatkozatban, írja a 24.hu.

forrás: 24.hu

Címkék: könyv, orosz, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.