2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Április 05. 09:32, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Ukrajna köszöni Szlovákiának a MiG-eket, de elsősorban nyugati gépeket akar

Ukrajna köszöni Szlovákiának a MiG-eket, de elsősorban nyugati gépeket akar

Kedden Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter megköszönte Szlovákiának a MiG-29-es vadászgépek adományozását, de egyben felszólította a Nyugatot, hogy szállítson modern harci repülőgépeket.

"A szovjet típusú repülőgépek alkalmasak számunkra a gyors reagálásra, amely rövid időn belül eredményt hoz" - mondta.

"Hálásak vagyunk szlovák partnereinknek a már leszállított MiG-29-es vadászgépekért. Emellett nagymértékben támaszkodunk a Lengyelországból érkező harci repülőgépekre is. A Lengyelországból érkező MiG-ek jelentősen megerősítik majd a védelmünket és a légtér biztonságát" - folytatta Reznikov a Facebookon.

"Ugyanakkor stratégiai célunk továbbra is a modern nyugati repülőgépekre való áttérés, amelyek előnyt biztosítanak pilótáinknak az ellenséggel szemben" - tette hozzá. "Meggyőződésem, hogy az Ukrajna nyugati repülőgépekkel való ellátásáról szóló döntés mindenképpen meg fog dőlni. Ez az utolsó pont a karácsonyi kívánságlistámon" - tette hozzá Reznikoff.

A CNN emlékeztet arra, hogy eddig egyetlen nyugati ország sem ígérte meg, hogy harci repülőgépeket szállít Ukrajnának, amíg az ország területén folyik a háború Oroszországgal. Szlovákia ígéretet tett arra, hogy összesen 13 Mig-et és a Kub légvédelmi rendszer egy részét adja Ukrajnának. Az első négy Mig a közelmúltban már meg is érkezett Ukrajnába, ahogy a Kub rendszer is. További Migek érkeznek szárazföldi úton, Jaroslav Nad'a szlovák védelmi miniszter szerint. Lengyelország hétfőn közölte, hogy a beígért MiG-29-es vadászgépek közül is több példányt már leszállított Ukrajnának. Pontos számot nem közölt. Andrzej Duda lengyel elnök azonban még március 17-én azt mondta, hogy Lengyelország napokon belül négy MiG-et ad át Ukrajnának.

forrás: teraz.sk

Címkék: MIG, szlovákia, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.