2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Április 26. 13:00, szerda | Kzélet
Forrás: Noviny.sk

Változások várhatóak a második nyudíjpillérben

Változások várhatóak a második nyudíjpillérben

Csaknem húsz év után változik a második nyugdíjpillér. A főbb változások május 1-től lépnek életbe, és elsősorban a 40 év alattiakat, illetve az iskolát idén befejező, munkába állni készülő fiatalokat érintik.

A 2. pillérbe való automatikus belépés mindazokra vonatkozik, akik május 1-je után fizetnek először nyugdíjbiztosítási járulékot. „Különösen olyan fiatalokat árint, akik idén fejezik be az iskolát, és májusban vállalnak munkát először” – mondta Martin Kontúr, a Társadalombiztosító szóvivője. Csak tavaly hozzávetőleg 45 000 ilyen első alkalommal biztosított dolgozó került a munkaerőpiacra. „Alkalmazható például azokra az egyéni vállalkozókra is, akiknek korábban nem volt elegendő jövedelmük ahhoz, hogy kötelező járulékot fizessenek a társadalombiztosítónak” – tette hozzá Kontúr.

"Szignifikánsan magasabb nyugdíja lesz az embernek a 2. pillérből az eddigi átlaghoz képest. Ez azon alapul, hogy minél hosszabb ideig takarékosdjon az ember" - mondta Milan Krajniak, a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium megbízott minisztere. Azt is fontos megjegyezni, hogy mindenkinek, aki automatikusan belép a 2. pillérbe, 2 éven belül lehetősége lesz onnan kilépni. A döntés a polgáron múlik. "Később, ha mégis úgy dönt, hogy előnyös, visszatérhet oda" - tette hozzá Krajniak.

Ha ez a változás Önre is vonatkozik, akkor az első szakaszban semmit sem kell tennie. Erről a társadalombiztosító írásban tájékoztatja Önt. "Miután megkaptuk az első fizetésünket az első állásunkban, a társadalombiztosító küld egy tájékoztatót, ahol az szerepel, hogy automatikusan beléptünk a 2. pillérbe, valamint egy listát a nyugdíjkezelő társaságoktól ( DSS), amelyek közül szabadon választhatunk, hogy melyiknél szeretnénk spórolni" – magyarázta Kontúr.

A nyugdíjkezelő társaságok teljes listája a társadalombiztosító honlapján is megtalálható. Amennyiben az érintett 180 napon belül nem választ nyugdíjkezelő társaságot, a társadalombiztosító automatikusan kiválaszt és kioszt neki egyet.

Nagy változás ez mindazok számára, akik önként szeretnének belépni a 2. pillérbe. A korhatár változása sokaknak lehetőséget nyújt, ugyanis eddig 35 év, ezentúl azonban 40 éves korig lehet önként belépni a 2. pillérbe – tette hozzá Kontúr. "Ugyanakkor bevezetjük az úgynevezett egyedi garanciákat, hogy a konzervatívabb alapokban takarékoskodók legalább biztosak lehessenek abban, hogy megkapják a befektetett tőkét. Ezt a fajta garanciát először vezetjük be, ezért én elégedett vagyok a változtatásokkal" - zárta Krajniak.

Forrás: noviny.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.