2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Március 26. 11:44, péntek | Tech
Forrás: TECHRADAR

Vigyázat! Ingyenes tesztnek álcázott előfizetéses csaló-applikációk keringenek a virtuális boltokban

Vigyázat! Ingyenes tesztnek álcázott előfizetéses csaló-applikációk keringenek a virtuális boltokban

A vizsgálatot végző szakemberek az Apple és a Google rendszerében is több száz ilyen alkalmazásra bukkantak.

Az Avast biztonsági cég munkatársai fedezték fel, hogy mind az Apple App Store, mind a Google Play Store kínálatában 204 olyan úgynevezett Fleeceware program van, amelyek ingyenes tesztekkel csalogatják a felhasználókat, majd késÅ‘bb kiderül, hogy ha idÅ‘ben nem mondják vissza a konstrukciót, akkor azok átalakulnak elÅ‘fizetéssé. A fejlesztÅ‘k ezzel a módszerrel több mint 400 millió dolláros bevételt generálnak. A 204 érintett szoftver együtt több mint egymilliárd letöltést könyvelhetett el.

A Fleeceware alkalmazások azzal tudják meggyÅ‘zni az érdeklÅ‘dÅ‘ket, hogy általában tényleg kínálják az ígért funkciókat, de azoknak nincs semmi olyan többletértékük, amely alapján jogos lenne az évi akár 3342 amerikai dolláros, rendkívül magas elÅ‘fizetési díjuk. A programok elsÅ‘sorban képszerkesztÅ‘k, PDF-olvasók, QR-kód szkennelÅ‘k, kameraszűrÅ‘k, virtuális zenei eszközök vagy jóslási szoftverek, amelyeknek általában van olcsóbb vagy akár ingyenes alternatívájuk.

Az Avast kutatói a blogbejegyzésükben rámutattak, hogy a Fleeceware stratégiának része, hogy a fiatalabb célcsoportokat játékos témákkal és csalogató reklámokkal szólítják meg a népszerű közösségi hálózatokban, majd ingyenes telepítést vagy letöltést ígérnek. Mire a szülÅ‘k észreveszik a gyermekeik heti kifizetéseit, addigra az alkalmazások fejlesztÅ‘i már komoly összegeket levontak a számláikról.

ElÅ‘fordul az is, hogy a csalásokat megpróbálják beleszÅ‘ni a hagyományos és népszerű programok értékesítésébe, mint ha azok ajánlatait egészítené ki, de ez a módszer fÅ‘leg a nagyobb számú áldozat esetében kifizetÅ‘dÅ‘.

A legtöbb csalás azért sikeres, mert sokan nem tudják, hogy a szoftverek elÅ‘fizetései miként működnek az Apple és a Google alkalmazásboltjában. Aki például letölt és telepít egy olyan programot, amely három nap ingyenes tesztelési idÅ‘szakot ígér, az a szoftver elsÅ‘ elindításával gyakorlatilag el is fogadja annak elÅ‘fizetési konstrukcióját. Ez utóbbit azonban az elsÅ‘ három napban még vissza lehet mondani.

A legnagyobb probléma, hogy sokan csupán letörlik az alkalmazásokat, ami viszont szigorúan véve nem jelenti az elÅ‘fizetés felmondását. Emellett az is lehet, hogy valaki egyszerűen elfeledkezik az egész dologról és utána nem érti, hogy miért vonnak tÅ‘le le bizonyos összegeket.

A csalók szabályos hirdetési kampányokat is folytatnak a Facebook, az Instagram, a Snapchat és a TikTok rendszerében. Mivel sok pénzt fektetnek be, ezért mindent elkövetnek azért, hogy ezek a kampányok sikeresek legyenek. A hamis értékelések szintén segítenek a felhasználók megtévesztésében.

Az Avast javasolta, hogy a fejlesztÅ‘knek írják elÅ‘, hogy egy program törlésekor egyben kötelezÅ‘ legyen felhívniuk a figyelmet az elÅ‘fizetési szerzÅ‘dés felmondásának lehetÅ‘ségére is. A Google ezt jelezni is szokta, míg az Apple megkérdezi az illetÅ‘t, hogy meg akarja-e tartani az elÅ‘fizetési konstrukciót. Ennek ellenére egyik megoldás sem elegendÅ‘ arra, hogy megvédje az internetezÅ‘ket a Fleeceware szoftverektÅ‘l.

A 204 érintett alkalmazás kétharmada volt megtalálható az Apple App Store rendszerében, ezek a Sensor Tower adatai alapján 365 millió amerikai dolláros bevételt termeltek. A Google Play Store kínálatában 70 program szerepelt, amelyek 500 millió letöltéssel 38,5 millió amerikai dolláros bevételhez juttatták a készítÅ‘iket.

Címkék: Tech

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.