2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2021. December 09. 22:09, csütörtök | Rendőrségi
Forrás: Nyitókép: Femina.hu / Rendőrség / dunaszerdahelyi.sk

VIGYÁZAT: Ismét támadnak az „unokázós” csalók

VIGYÁZAT: Ismét támadnak az „unokázós” csalók

Telefonos csalások újabb hullámára figyelmeztet a rendőrség. Az ún. „unokázós” csalások lényege, hogy a csaló idős embereket keres telefonon, magát az illető unokájának vagy más rokonának kiadva.

A családtagos álca mellett a gazemberek gyakran ügyvédként, rendőrként vagy bíróként mutatkoznak be, majd azt állítják, hogy az unokánál kábítószert találtak Magyarország területén és ezért őrizetbe kellett venni. Ezután arra utasítják az idős személyeket, hogy óvadékot fizessenek, amiért cserébe rokonuk szabadlábon védekezhet. A csalók sémája kifinomult és kegyetlen: az aggódó, idős embereket folyamatos sokkban tartják, beszéltetik, sürgetik őket, majd kijelentik, hogy a ház előtt álló taxi majd elviszi a pénzt az illetékesekhez.

„Volt, hogy az idős személyt a taxival a bankautomatához is elküldték, kivenni onnan a kért összeget,” írja a Rendőrség. Ha nem is mindenki, de volt olyan, aki bedőlt a csalóknak, így elvesztve megtakarított kis pénzét. Dunaszerdahelyen is működik egy ilyen banda, a rendőrség több esetben kapott ilyen bejelentést – volt, akitől 10,000 eurót csaltak ki a bűnözők.

A rendőrség ezúton is nyomatékosan felhívja az idősek és hozzátartozóik figyelmét:
– ha ilyen hívást kapnak, tegyék le a telefont és hívják fel a gyermeküket, unokájukat, családtagjukat, ellenőrizve az információk valódiságát,
– sem a rendőrség, sem más szervezet nem kér az elfogott hozzátartozójától pénzt.
Kérik egyben, a hozzátartozók is figyelmeztessék az időseket ennek a csalássorozatnak a veszélyeire!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 03. 10:12, kedd | Rendőrségi

Újabb bombariadó miatt kutattak át egyes pozsonyi alapiskolákat

A szóban forgó intézmények a Černyševského, a Nobel téri, a Tupolevova, a Dudova, a Holíčska, a Gessayova és a Pankúchova általános iskolák.

2024. Augusztus 30. 14:36, péntek | Rendőrségi

A kormány bemutatta a rendőrséget érintő változásokat

Szeptember 1-jén megszűnik a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, és három új szervezeti egység jön létre: a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal, a Nemzeti Kábítószer-ellenes Egység és a Terrorelhárítási Központ.

2024. Augusztus 28. 14:49, szerda | Rendőrségi

Több mint 1000 rendőr felügyeli majd a csütörtöki SNP-ünnepségeket

A belügyminiszter szerint a rendőrség drónokat és drónelhárító technológiát is bevet majd, hogy az ünnepségek alatt figyelemmel kísérje a helyzetet.