2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Július 13. 12:03, csütörtök | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Viharba kerültél? A szakértők tanácsot adnak, hogyan viselkedjünk közben

Viharba kerültél? A szakértők tanácsot adnak, hogyan viselkedjünk közben

Túrázás közben az embereknek meg kell keresniük és ki kell várniuk a vihart, például egy kunyhóban, menedékházban vagy olyan menedékház alatt, amely nem emelkedik ki a környező terepből.

Viharok idején az emberek ne tartózkodjanak a szabadban vagy nyílt vízterületeken és azok közelében. Fontos, hogy minél hamarabb biztonságos menedéket keressenek, ideális esetben egy villámvédelemmel ellátott épületben vagy autóban. Erre figyelmeztetett a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ).

Zivatarok idején az embereknek kerülniük kell a vezető tárgyakkal való érintkezést is. "Tegyék a fémtárgyakat, túrabotokat vagy esernyőket a lehető legtávolabb maguktól" - hívta fel a figyelmet az ÚVZ. Elővigyázatosságból azt is tanácsolta, hogy kapcsolják ki az olyan elektronikus eszközöket, mint a mobiltelefonok, rádiók vagy televíziók.

Túrázás közben az emberek keressenek és várják ki a vihart például egy kunyhóban, menedékházban vagy olyan menedékház alatt, amely nem emelkedik ki a környező terepből. "Ha úgy döntünk, hogy egy túlnyúlványon vagy barlangban húzódunk meg, maradjunk a lehető legtávolabb a bejárattól és a faltól, üljünk szigetelő anyagra, és kössük össze a végtagjainkat" - magyarázta a hivatal.

A vihar elől való visszavonuláskor a szakértők azt javasolják, hogy kisebb lépéseket tegyünk, és tartsuk távolságot. "Ha nagyobb csoportként mozognak, próbáljanak meg legalább három méteres távolságra szétszóródni" - tették hozzá.

Forrás: teraz.sk

Címkék: tanács, vihar, villám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.