2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Október 11. 10:15, vasárnap | Helyi
Forrás: TASR, bratislava24.sk

Visszatekintés: Ilyen volt a pozsonyi ősz 50 évvel ezelőtt

Visszatekintés: Ilyen volt a pozsonyi ősz 50 évvel ezelőtt

Susogó levelek a lábak alatt, papírsárkányok a levegőben, száll a murci és sült gesztenye illata – ez Pozsony ma, és ilyen volt évekkel ezelőtt is. Tekintsétek meg a bratislava24.sk archív felvételeit.

Az ősz illatos és színes hangulatát ugyanúgy értékeli a mai pozsonyi lakos, mint akkoriban. Mint a múltban, ma is megkóstolhatod az óváros terein kínált finom portékákat, a murcit és a sült gesztenyét. A pozsonyi őszhöz azonban még hozzátartozik a libasült, a stomfai savanyúkáposzta és a szakolcai kürtőskalács is.

Zajlik az élet a borozókban

Az archív felvételeken jól látszanak a Vaskutacskán himbálódzó, levelekkel betakart hajócskák, akárcsak a terasz, amely megannyi nyári mulatságnak adott otthont. A társasági élet, mint minden ősszel, most is a belvárosi borozókba tette át színhelyét. Ilyenkor a főváros megtelt jó hangulattal.

Pozsonyban minden sarkon borozókba botlottunk, ez volt a hivatalnokok, írók és üzletemberek kedvenc helye, ma már azonban csak egy emlék az akkori hangulat szelleme.

Az óvárosi borozókat az állandó vendégek töltötték meg. A legkedveltebbek közé tartoztak: a Veľkí Františkáni a Ferencesek terén, a Malí Františkáni a Lőrinckapu-utcán (Laurínska), a Šenkvická viecha a Bél Mátyás utcán (Panenská), a Stelzer a Jókai Mór-utcán (Veterná), a Lerchner a Frigyes Főherceg-úton (Suché Mýto), az Albrechtnál, a Modori borozó a Magas-úton (Vysoká). A fehér és a vörösbor kedvelőinek kedvenc helye volt az Alžbetka az Erzsébet-utcán (Mickiewiczova), az Ország-úton (Radlinského) található Tűzoltóház, a Magas-úti Szépkapu vagy éppen a Duna utcán található Szlovák pince.

Az ősz gyümölcsei

A főtt kukoricát és a sült gesztenyét általában a főbb tereken lehetett megkóstolni, de a vásártereken és a nagyobb nyitott vásárokon is találkozhattunk árusokkal. A Bársonyos forradalom terén található „Öreg vásárcsarnok” például 1910. november 1-je óta a főváros fő csarnokának feladatát látta el közel ötven éven keresztül. A ma már történelmi jelentőségű épület három építész (Dobisz, Laubner, Nechyba) tervei alapján készült el, és több, mint 600 árusnak biztosított helyet. A nyitott középső tér mellett 26 üzlethelyiséget is létrehoztak a portékáikat kínálók számára.

Címkék: ősz, pozsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.