2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Június 16. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: TASR

Vita a koalícióban a vasárnapi boltzár miatt.

Vita a koalícióban a vasárnapi boltzár miatt.

A koronavírus elleni védekezés olyan fázisába léptünk, amikor a megszorító intézkedések fenntartása állandó magyarázkodással jár.

A szakértők és a kormányfő nagyon óvatosak az intézkedések enyhítésével kapcsolatban. Az óvatosság sokak szerint politikai motivációt rejt.

Ondrej Dostál, Radovan Kazda (mindketten SaS) és Ján Benčík (Za ľudí) képviselők felszólították Ján Mikas tisztifőorvost, hogy adjon ki egy rendeletet, amellyel eltörli a vasárnapi boltzárat, illetve a vasárnapi szanitációs napot. A kormánypárti képviselők arra hivatkoznak, hogy az intézkedés alkotmányellenes lehet. Politikai célokat is megbújni vélnek az intézkedés mögött. Folyamatban van a társadalmi vita a vasárnapi boltzárról. Többen is helyesnek tartanák, ha ez az állapot a vírus legyőzése után is fennmaradna. Tehát a boltok nagy része vasárnaponként kötelezően zárva maradna.

A közegészségügyi hivatal ezeket az állításokat elutasítja és megnevezett több olyan szempontot, amely miatt vasárnapra esett a választás. A hivatal szerint a jelenlegi vírushelyzet megköveteli, hogy gyakrabban fertőtlenítsenek az üzletekben. Normális helyzetben havi egy szanitációs nap van előírva. Ez persze esetenként változhat, de a havi egy a jellemző. A szóvivő rámutatott arra, hogy sok bolt vasárnap eleve rövidített nyitjatartással működik, vagy ki sem nyit. Ilyen szempontból indokolt volt a hét utolsó napjának megjelölése a feljebb említett célokra. A közegészségügyi hivatal minden döntést a közegészségügyi szabályok betartása mellett és a szakértői konzílium jóváhagyásával, az aktuális állapothoz mérten hoz meg - zárta le a Daša Račková a közegészségügyi hivatal szóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.