2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Január 24. 09:03, hétfÅ‘ | Koronavírus
Forrás: WHO

WHO: A koronavírus velünk marad, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza

WHO: A koronavírus velünk marad, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza

A WHO európai részlegének vezetője szerint a tavasz és a nyár nyugalmi időszaknak számít majd. Hans Kluge számításai alapján a koronavírus igaz visszatér még decemberben, de már nem járvány formájában.

Véget érhet Európában a koronavírus okozta járvány. Az Egészségügyi Világszervezet lehetségesnek tartja, hogy az omikron variáns hullámának lecsengésével a régió a járvány végsÅ‘ fázisához közelít. A szakemberek szerint azonban nem árt az óvatosság, hiszen a koronavírus ismét mutálódhat. Abban azonban megegyeztek, hogy az omikron-hullám lecsengésével hetekre vagy akár hónapokra is általános immunitás áll be a kontinensen – elsÅ‘sorban a vakcináknak és a betegségen átesett lakosságnak köszönhetÅ‘en. „Arra számítunk, hogy lesz egy nyugalmi idÅ‘szak, amíg a Covid-19 visszatérhet az év vége felé, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza,” magyarázta Kluge.

A világszervezet számításai alapján február végéig akár az európai lakosság 60%-a is megfertÅ‘zÅ‘dhet az omikron-mutánssal. A szakemberek egy, az influenzáéhoz hasonló forgatókönyvet jósolnak a koronavírus esetében is. Ez alapján a vírus endémiássá, azaz meghatározott területen folyamatosan fellelhetÅ‘ járványos betegséggé válhat. Nem árt az óvatosság, hiszen a Sars-CoV-2 már nem egyszer meglepte a világot és a tudósokat egyaránt. A koronavírus elleni küzdelemrÅ‘l szólva a WHO európai részlegének vezetÅ‘je arról beszélt, hogy a fertÅ‘zési hullám feltartóztatása helyett az egészségügyi szempontból különösen kiszolgáltatott emberek védelmére kellene összpontosítani.

Címkék: járvány, koronavírus, WHO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.