2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Február 02. 22:29, kedd | Világ
Forrás: WHO, MTI

WHO: Már az emlőrák a leggyakoribb daganatos betegség a Földön

WHO: Már az emlőrák a leggyakoribb daganatos betegség a Földön

„Először fordul elő, hogy a leggyakoribb daganatos betegségek listájának tetején az emlőrák végez,” nyilatkozta Andre Ilbawi, az Egészségügyi Világszövetség daganatos betegségekkel foglalkozó specialistája.

A szakértő a rák világnapja előtt tartott sajtótájékoztatóján informálta a sajtót és a nyilvánosságot. Eddig a nem túl büszke „dobogó” képzeletbeli első helyén a tüdőrák állt, azt követte a bélrák, amely idén a harmadik helyet foglalja el – tette hozzá Ilbawi. „A tavalyi év során mintegy 2,3 millió esetet regisztráltak, ezzel az emlőrák az összes daganatos betegség 11,7%-t teszi ki. A nők körében ez a leggyakoribb daganatos betegség, és a rákkal kapcsolatos halálesetek fő oka is világszerte,” áll a WHO közleményében. Ilbawi hozzátette, hogy a mellrák egyik legfőbb kockázati tényezője az elhízás.

Mivel a Föld népessége és az emberek átlagos élettartama is folyamatosan nő, a rák valószínűleg egyre gyakoribb betegséggé válik. „A számítások szerint 2040-re mintegy 30 millió új esettel számolnak, ami jócskán meghaladja a 2020-as 19,3 milliós számokat,” zárta a specialista.

A kockázati tényezőkről szólva a WHO emlékeztetett arra, hogy a daganatos betegség miatti elhalálozások mintegy egyharmada a dohányzás, a magas testtömegindex, az alacsony gyümölcs-és zöldségfogyasztás, a fizikai aktivitás hiánya és az alkoholfogyasztás számlájára írható.

Címkék: rák, WHO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.