2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 14. 16:32, hétfő | Világ
Forrás: TASR

Z. Čaputová: Ferenc pápa azt üzeni Szlovákiának, hogy tartsunk ki

Z. Čaputová: Ferenc pápa azt üzeni Szlovákiának, hogy tartsunk ki

Ferenc pápa azt üzente Szlovákiának, hogy küzdjön, és tartson ki a koronavírus elleni harcban - tudatta Szlovákia elnöke, Zuzana Čaputová a pápával való vatikáni találkozója után.

Az elnök meghívta Ferenc pápát Szlovákiába, aki azt elfogadta, de elmondta, kénytelen lesz alkalmazkodni az aktuálisan kialakult helyzethez. „Látogatási szándéka őszinte volt,” mondta az államfő. Hozzátette azonban, hogy minden a járványhelyzettől és a pápa egészségügyi állapotától függ. Čaputová a Pontifexet idézte, aki azt mondta, válsághelyzet után semmi sem marad a régi. „Ezért fontos, hogy mindenki összefogjon a világ egyesítéséért és így szembe tudjunk nézni az előttünk álló kihívásokkal,” folytatta az elnök. Végül kiemelte, hogy Ferenc a találkozón a nők különleges szerepéről beszélt a politikában. „Szó szerint azt mondta, hogy a nők közelebb állnak az élethez az anyaság miatt és ezért játszhatnak talán fontosabb szerepet a helyzet elsimításában és a világ országainak egyesítésében,“ zárta le Čaputová.

Az elnök négy hatalmas adventi gyertyát vitt a pápának, melyek a hátrányos helyzetű emberek védett műhelyéből származnak. A gyertyákat újrahasznosított anyagból készítették, ugyanis a klímaváltozás a pápa szívügye. A pápának ajándékozott továbbá egy képet is Szűz Máriáról, aki Szlovákia védőszentje. A tudósoktól 10 000 PCR koronavírus-tesztet vitt az elnök. „A pápa és a Szentszék gondoskodnak a hontalanokról, illetve kórházuk is van, ahol ellátják őket. Nekik szántuk adományainkat ezekben a nehéz időkben,“ magyarázta az államfő. Čaputová Vatikánban találkozott Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszéki Államtitkárság államközi kapcsolatokért felelős titkárával is.

Címkék: Caputová, Pápa, Vatikán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.