2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Május 12. 15:37, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

Zelenszkij nem mondhat beszédet az Eurovízió döntőjén

Zelenszkij nem mondhat beszédet az Eurovízió döntőjén

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) hozzátette, hogy Zelenszkij beszédét a verseny \"szigorú szabályai\" akadályozzák meg. \"A verseny egyik alappillére a rendezvény apolitikus jellege\" - közölte az EBU.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem mondhat beszédet az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjén. Ezt csütörtökön jelentették be az esemény szervezői. A TASR az AFP jelentése alapján számol be erről.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) hozzátette, hogy Zelenszkij beszédét a verseny "szigorú szabályai" akadályozzák meg. "A verseny egyik alappillére a rendezvény apolitikus jellege" - közölte az EBU. "Ez az alapelv tiltja a politikai vagy hasonló kijelentések lehetőségét a versenyen belül" - magyarázta.

Az EBU szerint Zelenszkij kérése, hogy felszólaljon az Eurovíziós Döntőn, bár "csodálatra méltó szándékkal, de sajnos nem hagyható jóvá, mivel ez ellentétes a rendezvény szabályaival".

Az Eurovízió 2023-as döntőjére május 13-án, szombaton kerül sor, és egy különleges, Ukrajnának szóló tisztelgés is lesz, amelyen 11 helyi előadó lép fel. Az ország különböző részeit bemutató videoklipeket is sugároznak majd.

Az angol Liverpool városa a háború sújtotta Ukrajna nevében rendezi meg a dalversenyt, mivel a Nagy-Britanniát képviselő Sam Ryder tavaly az olaszországi Torinóban második lett az ukrán Kalush zenekar mögött.

Az EBU tavaly úgy döntött, hogy Ukrajna, az orosz invázió miatt nem lehet házigazdája a versenynek. Az ukrán kormány tiltakozása ellenére ragaszkodott ehhez a döntéshez, amely azt javasolta, hogy a helyszínt Ukrajnán belül, a frontvonaltól távol eső határvidékre helyezzék át.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.