2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2020. Szeptember 10. 17:30, csütörtök | Helyi
Forrás: TASR

Az „Év tanára” díjra tízen pályáznak, összesen 164-en jelentkeztek

Az „Év tanára” díjra tízen pályáznak, összesen 164-en jelentkeztek

POZSONY, szeptember 10. - A Szlovákia Tanára Díjat 2020-ban az az egy jelentkező nyerheti el, akit a szakmai zsűri választ ki.

Az említett díj idei, harmadik évfolyamába 1101 jelölés érkezett, s 164 tanár jelentkezett, akik között 129 nőt és 35 férfit találunk.A jelölések, illetve jelentkezések tekintetéből az idei volt a legsikeresebb évfolyam. Erről a TASR hírügynökséget a Szlovákia Tanára 2020 PR menedzsere, Magdaléna Koreny tájékoztatta.

„Meggyőződésünk, hogy a nyilvánosság a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor online oktatás folyik otthonról hónapokon keresztül, tudatosította és értékelte a tanárok szerepét és fontos feladatát azon családok életében, akiknek iskolaköteles diákja, egyetemi hallgatója van. Már a jelölések kísérőszövegei is nagyszerű vallomások voltak minden kiemelkedő tanár számára,“ értékelt a Szlovákia Tanára Díj koordinátora, Lucia Lichá.

A díjra általános iskolai és középiskolai tanárok, részmunkaidős tanárok, illetve online kurzusok oktatói nevezhettek be. A széleskörű nyilvánosság is jelölhetett bárkit. „Célunk előtérbe helyezni a pedagógusok munkáját, elkötelezettségét és szívből örülünk, hogy a Szlovákia Tanára Díjon keresztül ez sikerül is. A tavalyi évvel összehasonlítva a rekordszámú nevezések csaknem 50 százalékát tanulóktól kaptuk, ami előrelépésnek számít. Mi több, azokból a régiókból is érkeztek idén jelölések, melyek az előző évfolyamokban nem vettek részt,“ tette hozzá Lichá.

A tíz legsikeresebb finalista kiválasztása szigorú feltételek alapján zajlott, amelyek a Global Teacher Prize világszintű mintával egyeznek. „A zsűri olyan tanárokat választott a top 10-be, akik a jelentkezési lap alapján, illetve a csatolt, bizonyítékul szolgáló dokumentumok alapján leginkább megfelelnek az értékelési feltételeknek. Természetesen, átfogóbb képet a személyiségükről az előadásuk, prezentációjuk alapján kaptunk. Érdekelt minket mindegyikük személyes élettörténete, motivációja, ami a tanári pályára terelte őket. A mozaik ezen darabjai segítettek a Szlovákia Tanára fődíja nyertesének kiválasztásában,“ nyilatkozta Viera Kalmárová, vezető iskolai szakfelügyelő, aki egyben a zsűri elnöke is.

A zsűri tagjai olyan pedagógusokat választottak a top 10-be, akik nemcsak nagyobb városokról, de kisebb településekről is származnak. Hat döntős általános iskolában, három középiskolában, és egyikük pedig nyelviskolában tanít. Az idei Szlovákia Tanára díj nyertesének nevét a nyilvánosság októberben ismerheti meg. A finalisták közül egy valaki közönségdíjat kap, s a Comenius intézet (Komenského inštitút), amely a rendezvény főszervezője, kijelöli a „Legjobb távoktató” rendkívüli díj nyertesét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 21. 14:25, hétfő | Helyi

A Komáromi Erődben találkozik Fico, Orbán és Vučič

A vezetők kedden Komáromban az Európába irányuló illegális migráció megállítására irányuló innovatív megoldásokról is tárgyalnak.

2024. Október 04. 11:35, péntek | Helyi

Lemond miniszteri posztjáról Zuzana Dolinková

Kritizálta többek közt a kormány konszolidációs intézkedéseit.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Október 22. 15:31, kedd | Kzélet

Szombatról vasárnapra egy órával többet alszunk

Már ezen a hétvégén változtatjuk az időt nyáriról télire. Az órákat szombatról (október 26.) vasárnapra (október 27.) állítjuk vissza egy órával.