2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2020. December 16. 15:25, szerda | Kzélet
Forrás: TASR

Lipšic akar lenni a következő speciális ügyész

Lipšic akar lenni a következő speciális ügyész

POZSONY, december 16. – Daniel Lipšic ügyvéd és volt igazságügyi miniszter megerősítette a hírt, miszerint indul a speciális ügyészi posztért.

A Speciális Ügyészség főnökének személyéről a parlament január 26. ülésén dönthet legközelebb, a jelöléseket január 8-ig lehet beadni. Az iktatásukért az Alkotmányjogi bizottság felel. A bizottság elnöke, Milan Vetrák szerint egyelőre egyetlen jelölés sem érkezett.

Lipšic indulása egyáltalán nem meglepő és teljesen legitim, reagált Mária Kolíková igazságügyi miniszter. „Véleményem szerint Lipšic doktor kvalitásai megfelelőek ahhoz, hogy kiváló speciális ügyész legyen belőle,” mondta a tárcavezető. Reméli azonban, hogy mások is bejelentkeznek a posztért.

A speciális ügyészt a parlament válassza és hívja is vissza, a megbízatása pedig hét évre szól. A posztra csak olyan alkalmas, aki szlovák állampolgár, megfelel a parlamenti képviselőség követelményeinek és elmúlt 40 éves. Emellett legalább 15 éves ügyvédi tapasztalattal kell rendelkeznie, valamint a megválasztása előtt legalább két évig nem lehet Köztársasági elnök, kormánytag, parlamenti képviselő, európai parlamenti képviselő vagy polgármester.

A jelölteket a parlament Alkotmányjogi bizottsága hallgatja meg. Azért van szükség új speciális ügyészre, mert Dušan Kovačik távozni kényszerült posztjáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 15. 11:26, kedd | Kzélet

Megszűnik az egyik legfontosabb IC-járat

A Pozsony-Kassa vonalon közlekedő IC-járat megszüntetésének oka anyagi hátterű.

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.

2024. Szeptember 20. 16:00, péntek | Kzélet

Az elnök aláírta az elektronikus cigaretták megadóztatását

A módosítás egyes rendelkezései fokozatosan lépnek hatályba ebben és a következő években.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.