2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2020. Július 05. 14:00, vasárnap | Életmód
Forrás: magyarkurir.hu, wiki

Kik voltak Szent Cirill és Szent Metód és miért ünneplik őket a szláv népek? Miért pont július ötödikén?

Kik voltak Szent Cirill és Szent Metód és miért ünneplik őket a szláv népek? Miért pont július ötödikén?

Nem tartozik a legnagyobb szlovákiai államünnepek közé Szent Cirill és Szent Metód ünnepe, ennek ellenére fontos személyiségeknek számítanak a szláv keresztény kultúrában.

A szláv katolikusok egy része július ötödikén ünnepli Szent Cirillt és Metódot.

Elöször az olmützi érsek, Fürstenberki Berdřich kérésére IX. Piusz pápa jelölte ki ezt a napot a két szent ünneplésére a két szent testvér érkezésének ezredik évfordulója alkalmából. A fivérek 863-ban érkeztek meg térségükbe, ahol hittérítő munkát végeztek a szláv népek körében. Maga a dátum közvetlenül nem köthető a két szenthez. Többek közt azért lett július ötödike a két szent napja, mert Husz János ünnepe hatodikára esik és egy ellenünneppel próbálták ellensúlyozni a reformátor egyre növekvő kultuszát. Egyes szláv országokban a gregoriánus naptár szerinti május 24-én ünneplik Szent Cirillt és Szent Metódot.

Mindketten beszéltek szláv nyelven és erre a nyelvre fordították is a vallási szövegeket, ezért Rastiszláv kérésére, aki szerette volna, hogy saját nyelvükön is elmagyarázzák a katolikus hitet, a két testvér megérkezett a Nagy-Morva Birodalomba.

Meggyőződésük volt, hogy minden nép hivatalos az üdvösségre és Jézus minden emberért meghalt. Tehát nem csak az akkor főnyelveknek számító hébert, görögöt és latint kellene használni a vallásban. Ök alapozták meg a cirill ábécé alapját, a glagolita írást is.

Cirill és Metód egyik célja az volt, hogy a keresztény dogmákat és liturgikus könyveket szláv nyelven írt könyvekben gyűjtsék össze, azonban szembesültek vele, hogy az ószláv nyelvet nem tudják a görög, illetve a latin betűkészlettel lejegyezni. Így született meg a 43 betűt tartalmazó glagolita ábécé, a legkorábbi szláv ábécé, mely egyes elméletek szerint a Szent Cirillről elnevezett, neki és fivérének tulajdonított cirill írás alapját képezte. Cirill és Metód lefordították szláv nyelvre a Szentírást; a szertartások nyelvéül is a szlávot használták.

II. János Pál pápa 1980. december 31-én keltEgregiae virtutiskezdetű apostoli levelében Európa társvédőszentjeivé nyilvánította a keresztény kelet két apostolát.

Címkék: ünnep, szent

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

2024. Október 21. 14:25, hétfő | Helyi

A Komáromi Erődben találkozik Fico, Orbán és Vučič

A vezetők kedden Komáromban az Európába irányuló illegális migráció megállítására irányuló innovatív megoldásokról is tárgyalnak.

2024. Október 21. 13:58, hétfő | Sport

F1: Duplázott a Ferrari Austinban

Az olasz csapat dupláját Carlos Sainz erősítette meg a második hellyel.

2024. Október 15. 11:49, kedd | Szlovák

Robert Fico: A Hyundai Mobis több mint 170 millió eurót fektet be Nyitranovákban

A kormányfő megígérte a Mobis képviselőinek, hogy a kormány minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az üzem elegendő szakképzett munkaerővel rendelkezzen.